Mire érdemes ilyenkor odafigyelni, ha cukorbeteg vagy?

Beköszönt a nyár, ami köztudottan a strandolás, nyaralás ideje. Ilyenkor általában felborul a megszokott napi ritmusod. Egyre többet vagy otthonodtól távol, ételeidet nem a megszokott helyen és időben fogyasztod el, csábítanak a strandok bőséges kínálatai, a rántott hal, a sült krumpli vagy éppen a fagyi. De hogyan tudsz ilyenkor is tenni azért, hogy ne ess túlzásokba?

A legfontosabb, hogy a nyári melegben, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyassz!

Ügyelj arra, hogy ez a folyadékpótlás szénhidrátmentes italokkal történjen, ne pedig cukrozott üdítőitalokkal vagy gyümölcslevekkel. Kánikulában szomjad oltására a legalkalmasabb a víz, amely lehet csapvíz, mentes vagy enyhén szénsavas ásványvíz is.

A nyári melegben gyakran előfordul az is, hogy nem kívánod az ételt, viszont ilyenkor se hagyj ki egyik étkezésedet sem. Célszerű ilyenkor a meleg levesek helyett, hideg zöldség- és gyümölcsleveseket fogyasztani, valamint a kisétkezésekre szánt gyümölcsből, hozzáadott cukrot nem tartalmazó turmixokat készíteni.

Ha a strand forgatagában vagy éppen egy ünnepségen mégis elcsábulnál, figyelj a mértékletességre, ugyanis ezek a zsíros, bő olajban sült ételek leterhelik az emésztőrendszeredet. Tányérodon mindig csak egy bő olajban/zsírban sült étel legyen, mellé pedig nagy adag salátát és fél adag jó minőségű köretet válassz.

Ha bizonytalan vagy az étrendeddel kapcsolatban, akkor szívesen segítünk!

Jenőfi Bianka, dietetikus