Újra itt a nyár, a jó idő és nyaralás ideje. Ebben az időszakban sokan szembesülünk azzal, hogy nem sikerült elérnünk az álomsúlyt és az utolsó hetekben minden segítséget igénybe veszünk, hogy a lehető legjobb formánkat hozzuk a fürdőruhánkban.

A keresőbe beírva a „fogyás” szót végtelen gyors fogyást ígérő népszerű diétát találunk, a teljesség igénye nélkül: „2 hét alatt 10 kiló fogyás”, „látványos fogyás 3 nap alatt”, „72 óra alatt 10 kilót is fogyhatsz” és a sornak sosincs vége. Ha ez nem lenne elég, a „sikersztorik” és híres emberek tökéletesre photoshoppolt képei egészen biztosan egyre közelebb visznek minket a céljukhoz: kezdjünk bele egy rövid ideig tartó, éhezés és önmegtartóztatást nem kívánó, hatékony és életünket megváltoztató néhány hetes (napos) diétába.

Tény, hogy a divatdiéták alkalmasak lehetnek viszonylag rövid idő alatt szembetűnő eredményre, azonban érdemes azok hosszú távú hatásával is számolni. A gyors fogyások leggyakoribb következménye az úgynevezett „jojó effektus”, valamint drasztikusabb diéták esetében vitamin- és ásványi anyag hiánnyal, izomgörcsökkel, szívritmuszavarokkal, esetleg köszvényes, veseköves panaszokkal is számolnunk kell. Érdemes tehát elgondolkozni azon, megéri-e az az 1 mérettel kisebb fürdőruha, ha ezzel egészségünket kockáztatjuk.

Mégis hogyan érdemes nekiállni egy fogyókúrának? Mennyi idő alatt érhetjük el az álomsúlyt? Miben kell változtatnunk? Egyáltalán kell változtatnunk?

A fogyásra sajnos nincs mindenki számára tökéletes recept, szervezetünk más és más, a felesleg hátterében is számos ok állhat. Általánosságban elmondható, hogy heti 0,5-1 kg fogyás ideálisnak tekinthető. Ha őszintén belegondolunk mennyi idő alatt rakódott ránk a felesleg, akkor ez nem is olyan rossz.

Keress minket bizalommal, hogy együtt dolgozhassunk a számodra legmegfelelőbb megoldáson!

Fenyvesi Kata Zita, dietetikus–