Új év, új élet! Bizonyára sokak szájából hangzott el a múlt év utolsó napján, miszerint majd idén „Lefogyok!”, „Nem eszek annyit!”, „Januártól elkezdek sportolni!, stb. Nagyon népszerű fogadalomnak számít az életmódváltás. Hogyan fogjunk neki? Mi a siker kulcsa?

Felejtsd el azt a szót, hogy fogyókúra. Ettől a kifejezéstől még a hideg is kiráz.

Semmi értelme, hiszen az egészséges táplálkozás irányelveit egy életen át kell követni. Fontosnak tartom, hogy reális célokat tűzz ki magad elé. El kell fogadnod azt, hogy a lerakódott plusz 10, 20 vagy akár 5 kiló valószínűleg nem tegnapról mára alakult ki. Ha hosszú távú eredményeket szeretne elérni úgy, hogy közben ne károsítja az egészséged, akkor elengedhetetlen a türelem. Az ajánlott heti súlyvesztés 0,5 kg és maximum 1 kg között mozog. Ha ennél többről van szó, akkor nagy a veszélye annak, hogy a leadott súly nem a zsírtömegből, hanem az izomtömegből csökken. Nagyon sok esetben tapasztaltam már, hogy az év elején nagy motivációval áll neki valaki egyszerre a sportolásnak és vele együtt egy „fogyókúrának” is. Tudatosítsuk, hogy a sikeres életmódváltás 70-80%-ban kizárólag a táplálkozáson múlik. Az apró lépések hamar hozzák a sikerélményt. Először érdemes a mindennapi étkezések helyes megvalósítására törekedni, majd fokozatosan ezt kiegészíteni a rendszeres testmozgással.

Ha bármilyen egészségügyi probléma nehezíti a mindennapjaid, akkor kérj segítséget az életmódváltásban. Fordulj szakemberhez, mivel minden betegségnek meg van a specifikus diétája, amelynek betartása pozitívan hat az egészségügyi állapotodra. Olyan szakemberhez fordulj, aki megfelelő képesítéssel rendelkezik. Leszögezem, hogy olyan esetben, ha fenn áll bármilyen betegség kockázata, akkor étrendi ajánlást, illetve személyre szabott étrendet kizárólag dietetikus adhat. Egy megfelelően összeállított személyre szabott étrend segíti az egyes betegségek gyógyulását.

Amennyiben hosszú távra tervezel, kerüld el a divatdiétákat, illetve bármilyen csoda módszert, amely a megvonáson alapul.

Ezek a hangzatos csodaszerek veszélyesek is lehetnek az egészségre nézve. Az emberi szervezetnek minden makro-és mikro tápanyagra szüksége van. Csak és kizárólag akkor tud megfelelően működni, ha megfelelő mennyiségben és minőségben megkapja azokat a tápanyagokat, amelyekre a funkcióinak az ellátásához szükség van. Ha olyan „életmódváltó módszert” ajánl Neked valaki, ahol úgy kezdődik a történet, hogy ne egyen kenyeret, vagy tejet, vagy gyümölcsöt, stb. akkor az kissé sem mondható egészségesnek. Nyilván ezek a divatdiéták is hoznak eredményt a maguk módján, de nem hússzú távon. Ezeket részletesen egy másik téma kapcsán részletezem.

Mi a siker kulcsa?! A képlet önmagában nagyon egyszerű. Enni kell! A koplalás hosszú távon nem fenntartható, illetve szörnyen károsítja a szervezetet. A nagy kalória- és tápanyag megvonással járó diéták következtében a szervezetben ún. minőségi éhezés jelentkezik. Egyes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok hiánya léphet fel. Mindezek következménye képen az immunrendszer legyengül, energia hiány, fáradtság és depresszió alakulhat ki.

Döntő hatású a rendszeres étkezés. Egyen napjában legalább négyszer, de ötször a legideálisabb.

Amennyiben bármilyen egészségügyi problémád van, ezt az ajánlást ahhoz kell igazítani. Pl. Cukorbetegség esetén alapból nem jöhet szóba a napi négyszeri étkezés, sőt legtöbb esetben az öt is kevés.

A kiegyensúlyozott tápanyagbevitel 3 fő és 2 kisétkezéssel valósítható meg a legoptimálisabban. Mindegyik étkezésnek tartalmaznia kell szénhidrátot, fehérjét, zsírt, vitaminokat, rostot és ásványi anyagokat.

Szinte minden második ember reggeli nélkül indul munkába. Sajnos kutatások bizonyítják, hogy ez a gyerekekre is érvényes. Egy jó reggeli megalapozza a napot! Ha rendesen reggelizel, akkor jobb lesz a koncentrációs képességed, teljesítményed, nem fog el a farkaséhség a délelőtti órákban. Segít megtartani a kontrollt a többi étkezés mennyisége és minősége felett. Milyen egy jó reggeli? Tartalmazzon jó minőségű szénhidrátot, fehérjét, zsírt. Szénhidrát forrásként gabonaféléket válasszon, pl. teljes kiőrlésű tönkölykenyeret. Az állati eredetű fehérje származhat tejből, tejtermékből, tojásból, felvágottból, halból. Egészítse ki idényjellegű zöldséggel. Kerüld a túl zsíros ételeket, mivel magas energia- és zsírbevitelt eredményezhet, megterhelik a gyomrát, és ahelyett, hogy energikusnak érezné magát, fáradttá teszi.

Az ebéd esetén gyakran hallom, hogy „…csak húst ettem zöldséggel!” Ahogy már a fentiekben említettem minden étkezésnek kell tartalmaznia szénhidrátot, illetve a saláta vagy a zöldség nem számít köretnek. Milyen egy jól összeállított ebéd? Szinte alapvető hiba, hogy az egész nap folyamán szinte alig kap némi tápanyagot a szervezet, viszont mikor haza ér a munkából ezt rögvest pótolja, tehát jól beeszik. Ezt csak rendszerességgel és kellő tudatossággal tudja kiküszöbölni.

Mindenképp ajánlom, hogy vacsora nélkül ne feküdjön le.

Ezt a lefekvés előtt 2,5-3 órával érdemes elfogyasztani. Összetétel szempontjából ügyeljünk arra, hogy könnyen emészthető falatokat rakjunk a tányérunkra. Itt is érvényes, hogy az étkezésnek szénhidrátot, fehérjét, zsírt kell tartalmaznia. Vacsorára alkalmas lehet egy tonhalas szendvics zöldségekkel, egy jól összeállított vegyes salátát pirított tönkölykenyérrel, de szóba jöhet a rántotta, az ebédről megmaradt rántott hús is. Felhívom a figyelmét, hogy attól még, hogy a kenyeret pirítsuk, az nem azt jelenti, hogy egészségesebb lesz, hanem könnyebben emészthető.

Ügyelj a napi folyadékbevitelre! Naponta legalább 2,5 liter folyadék elfogyasztását ajánlom, amely tiszta vízből, szénsavmentes ásványvízből, cukormentes teából, levesekből, gyümölcsturmixokból származzon.

Sok sikert és kitartást kívánok az életmódváltás útján!Kürthy Andrea, dietetikus

Megjelent: Új Szó napilap, 2020.01.17.