Számos esetben a szülők mindig a tízórai kérdésére fókuszálnak leginkább, viszont megfeledkeznek arról, hogy ennél sokkal nagyobb figyelmet kéne szentelni a gyermekek reggeliének.

Kutatások bizonyítják, hogy tulajdonképpen minden harmadik gyerkőc reggeli nélkül indul el az iskolába. Persze ismerjük a nem vagyunk éhesek reggel című történetet. Legyünk őszinték! Ha a szülők is elindulnak egy bögre kávé elfogyasztása után a munkába, akkor egy gyermektől se várjuk el, hogy ő majd oda fog ülni az asztalhoz és jóízűen falatozik. Ez tulajdonképpen csak szokás kérdése, amely nem csak a gyermekek, hanem a szülők egészségét is óvja. Nem beszélve arról, hogy növelheti az együtt töltött minőségi időt is.

Miért fontos a reggeli? Csak vegyünk néhány példát:

  1. A jól összeállított reggeli csökkenti a túlsúly kialakulását. Mit értünk ez alatt? Megfelelő arányban szükséges, hogy tartalmazzon szénhidrátot, fehérjét, zsírt, vitaminokat és ásványi anyagokat.
  2. A rendszeres reggelizés ellenállóbbá teszi a gyermekek szervezetét a betegségekkel szemben.
  3. Segít kialakítani a helyes étkezési ritmust és kultúrát, amely nagyban befolyásolja a felnőttkori étkezésüket is.
  4. Egy közösen elfogyasztott reggeli bizonyítottan növeli a biztonságérzetüket.
  5. Kutatások igazolják, hogy azok a gyermekek, akik reggeli nélkül indulnak el otthonról, azok rosszabbul teljesíthetnek az iskolában, hamarabb küzdhetnek fáradtsággal, tanulási nehézségekkel.

Mit csomagoljunk ezek után tízórai?

Először is tisztázzuk, hogy a tízórai soha sem fogja pótolni az otthoni reggelit, illetve az otthon készített reggelit sem pótolhatja az iskola büféjében vásárolt. Manapság már inkább azt a kérdést kell feltenni, hogy mi az, amit a gyermekek szeretnek?

Már az nagy lépést jelent a szülők részéről, ha a tízórait gyerek-reggelisaját kezűleg készítik el otthon. Így ellenőrizni tudják annak minőségét. Amit ajánlunk:

A tízórai alapja legyen egy jó minőségű pékáru. Jó minőségű pékárunak számít egy olyan kenyér, zsömle, kifli, amely tönkölylisztből, rozslisztből, zablisztből, stb. készült. Gyermekek fogyasztására nem ajánljuk a szénhidrát csökkentett pékárukat/péksüteményeket, illetve csak abban az esetben fogyasszanak glutén vagy bármilyen mentes terméket, ha az bizonyítottan indokolt.  A szendvicsbe kerüljön növényi vagy állati eredetű vaj, magas hústartalmú szalámi/felvágott, jó minőségű sajtszelet, illetve friss zöldség. Természetesen választhatunk édes tízórait is. Itt ügyeljünk arra, hogy milyen alapanyagokból készült. Amennyiben vásároljuk, az élelmiszer címkét ne hagyjuk figyelmen kívül!

Ha nehéz rábírni a gyermekeket a zöldséget elfogyasztására, érdemes kipróbálni házilag elkészített szendvicskrémeket. Ezekben a válogatós gyerkőc is sokszor jobban megeszi a zöldséget. Készíthetünk tojáskrémet, sonkakrémet, padlizsánkrémet, sült paprikakrémet, stb.

A tízórai mellé mindig csomagoljunk friss idénygyümölcsöt. Érdemes ezt már megmosva, feldarabolva egy dobozban elkészíteni, így nem csak egész nap utazni fog a táskában, hanem nagyobb eséllyel elfogyasztásra is kerül.

A megerőltető szellemi terhelés mellett nem bűn, ha némi édességet is csomagolunk. Ezt érdemes együtt kiválasztani. Érdemes házilag készített finomságokkal meglepni a gyermekeket. Legyen szó egy csokis muffinról, kakaós csigáról, gyümölcsös pitéről, házi zabkekszről, stb. Vásárlás esetén az élelmiszercímke a barátunk. Figyeljünk oda az egyes édességek hozzáadott cukortartalmára.

Kürthy Andrea, dietetikus