Javában zajlik a nyári szünet, amikor is még nagyobb figyelmet kellene szentelned gyermeked étkezésére. Sosem szabad szem elől téveszteni, hogy a most kialakult szokások már az egész életét végig kísérik. A nyári szünet talán az az időszak, amikor az egész éves rendszer egy picit felborul, viszont némi odafigyeléssel és természetesen a nagyszülők bevonásával ilyenkor sem lehetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítása. Mi változik? Mire ügyelj?

Bizonyára a Te gyerkőcödet is örömmel tölti el, hogy végre nem kell korán kelni, addig sziesztázik, ameddig csak jól esik? Ügyelj arra, hogy lehetőleg ne aludja át a reggeli idejét, mivel így a teljes napi rendjén kívül a bioritmusa is felborul. Már azzal is sokat segíthetsz, ha a reggeli szendvicsét már este előre elkészíted.

Fontos, hogy minden nap kerüljön főtt étel a tányérjára. Ha gyerkőcöd már nagyobb, akkor meg tudod valósítani azt is, hogy hétvégén többet készítesz a kedvenc ételéből, így neki már csak melegíteni kell a hétköznapokon.

A nagy melegben kiemelkedően fontos, hogy eleget igyon. A szünetben hajlamosak erről megfeledkezni, így fenn állhat a kiszáradás veszélye. A folyadékfogyasztáshoz nem csak a cukormentes italok, hanem egyes ételek is hozzájárulnak. Fogyasszon naponta többször gyümölcsöket és zöldségeket, melyeknek nem csak víztartalma magas, de számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Érdemes inkább ezekkel feltölteni az éléskamrát, hiszen ha a csokiba és chipszekbe ütközik a spájz polcain, akkor biztosan nem a gyümölcsöt veszi majd el.

Nyilván nem egyszerű megoldani a gyerkőcöd felügyeletét erre a 2 hónapra, viszont amennyire csak lehet szánj időt a közös étkezésekre. Nem csak az étkezéseitek lehetnek közösek, hanem vidd el magaddal bevásárolni vagy akár készítsétek el együtt a kedvenc ételét. Így lehetőséged van arra, hogy még több alapanyagot nemcsak megismertess, de meg is szerettess vele. Gondolj bele, hogy az elsődleges példa Te vagy a számára! Tanítsd hát meg őt a helyes étkezési szokások elsajátítására és az egészséges táplálkozásra.

Ne feledkezz meg a mozgásról sem. Az egész nap eltöltése a számítógép vagy a tv előtt nem éppen a javát szolgálja. Nyilván nem arról van szó, hogy ne lazítson vagy ne játsszon a kedvenc játékával. Mozogjatok együtt a szabadban.

Jenőfi Bianka, dietetikus