Napjainkra az életmódváltás egyfajta divat lett, aminek az élete valamely szakaszában mindenki hódol. A női magazinokban, internetes fórumokon és portálokon naponta jelennek meg új trendek és praktikák, amelyek a fitten és energikusan megélt magas életkor reményével kecsegtetnek. Az egészséges életmód azonban jóval több egy hangzatos marketingkampánynál. Sokkal inkább tudatos elhatározás és kemény munka eredménye, amely nem csak rövid, de hosszabb távon is számos pozitív következménnyel jár. Mielőtt azonban bárki belevágna a nagy munkába, fontos megérteni, hogy hol is áll az indulás pillanatában. Ebben pedig egy dietetikus által végzett InBody testösszetétel mérés lehet leginkább az érdeklődő segítségére. Nézzük meg részletesebben, hogyan működik ez az analízis, miért érdemes részt venni rajta, és mi mindenben mutathatnak utat az eredmények!  

Mi is az az InBody testösszetétel mérés? 

Az Inbody a jelenleg létező legprecízebb bioimpedancia elvén működő testösszetétel mérő készülék, amely pontos adatokat szolgáltat a test különböző komponenseiről, mint például az izomtömeg, testzsír vagy a víztartalom. A hagyományos mérlegekkel ellentétben, amelyek csak a teljes testsúlyt mérik, az InBody részletes információkat ad arról is, hogyan oszlanak el a testben ezek az összetevők. Az ilyen jellegű professzionális mérés tehát rendkívül precíz eredményekkel szolgál. A részletes adathalmaz pedig segít a dietetikusnak, hogy pontosan fel tudja mérni a test aktuális állapotát. Továbbá, az esetleges problémás területeket is könnyen meg tudja határozni.  

Fiatal nő testösszetétel-mérését végzik egy InBody-hoz hasonló gépen.

Hogy működik az InBody mérés? 

Az InBody mérés a bioelektromos impedancia analízis (BIA) technológián alapul. Ez a technológia gyenge elektromos áramot vezet át a testen, és méri a különböző testkomponensek ellenállását. Mivel az áram máshogy halad át az izmokon, a zsírszöveteken és a csontokon, így az eszköz pontos képet ad a test különböző összetevőinek arányáról. Az InBody mérés sajátossága továbbá, hogy külön-külön méri a test különböző szegmenseit, például a karokat, a lábakat és a törzset. Ennek köszönhetően a mérés eredménye sokkal pontosabb és részletesebb, mint a hagyományos mérési módszerek esetében. 

Miről árulkodnak az InBody mérés eredményei? 

Az InBody mérés számos hasznos adattal szolgál, így a résztvevő nem csak teste aktuális állapotát, de annak működését is jobban megismerheti és megértheti: 

  • Testtömeg és BMI (Testtömeg-index): Bár a BMI nem mindig a legpontosabb mutató, az InBody sokoldalúságának köszönhetően a mérés sokkal részletesebb képet ad magáról az egészségi állapotról is.  

  • Testzsírszázalék: Ez az adat mutatja, hogy a testtömeg mekkora részét teszi ki a zsír. A testzsírszázalék mérése kulcsfontosságú azok számára, akik célja a fogyás vagy az izomtömeg növelése. 

  • Izomtömeg: Az izomtömeg mérése segít meghatározni az izomerő fejlődését, de egyúttal képet ad a testsúlycsökkentés során elért eredményekről is. Az izomtömeg növelése fontos cél lehet azok számára, akik erősödni vagy formásodni szeretnének. 

  • Viszcerális zsír: A belső szervek körüli zsír különösen veszélyes lehet az egészségre, mert növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az InBody mérés azonban erről is pontos képet ad, így könnyebb meghatározni, hogy szükség van -e kifejezetten komoly életmódbeli változtatások végrehajtására. 

  • Testvízarány: A test víztartalmának mérése segít feltérképezni a hidratáltság mértékét. Amennyiben a test nem jut elég folyadékhoz, az hatással lehet az anyagcserére, az energiaszintre, de az általános közérzetre is. 

Orvosi felügyelettel zajló testösszetétel-mérés.

Mi mindenre érdemes figyelni a mérés előtt és közben, ha reális eredményt szeretnénk kapni? 

Ahogy arra korábban már rámutattunk, az Inbody a jelenleg létező legprecízebb bioimpedancia elvén működő testösszetétel mérő készülék. Van azonban néhány alapszabály, amit érdemes betartani, hogy az eredmény valóban tűpontos legyen: 

  • Amennyiben lehetséges, a mérés előtt 2-3 órával már érdemes elkerülni a nagyobb étkezéseket, de a túlzott folyadékbevitelt is, mivel ezek hatással lehetnek az eredmény pontosságára. 

  • A mérés előtt a pihenésé legyen a főszerep! A sport vagy bármilyen más típusú testmozgás ugyanis megváltoztathatja a test összetételét. Ennek következtében pedig nem kapunk reális képet az aktuális állapotról. 

  • Amennyiben lehetséges, érdemes vizelet- és/vagy székletürítést követően részt venni a mérésen.  

  • Menstruáció esetén halasszuk a mérést egy későbbi időpontra. 

  • Közvetlenül a mérés előtt hanyagoljuk a fürdést és tusolást.  

  • A mérésre érkezzünk ékszerek és egyéb fémtárgyak nélkül, mivel ezek befolyásolhatják az eredményt. Amennyiben a testben fém található, például csípőprotézis, térdműtét utáni csavar, a mérés elvégzése nem javasolt. 

Valóban érdemes InBody mérést végeztetni a teljes életmódváltás előtt? 

Az InBody mérés számos előnnyel jár, különösen akkor, ha dietetikus szakember végzi: 

  • Pontos képet fest a test állapotáról: Az InBody mérés nem csak a testsúlyt méri. Azt is megmutatja, hogy milyen arányban vannak jelen a testben a különböző összetevők. Ez elsősorban azok esetében fontos, akik fogyni vagy izmosodni szeretnének. De akkor is irányadó lehet, ha a cél egy egészségesebb rutin kialakítása. 

  • Segít a személyre szabott célok kitűzésében: Az InBody mérésnek köszönhetően mindenki a saját teste adta lehetőségekhez mérten, személyre szabott célokkal vághat bele az életmódváltásba. Ez pedig elsősorban abban segít, hogy az életmódváltó reális és teljesíthető mérföldkövekben gondolkodjon. Ha a testzsírszázalék magasabb, mint a normális, akkor érdemes a fókusz a zsírcsökkentésre helyezni. Alacsony izomtömeg esetén pedig előnyös főként az izomépítésre koncentrálni. 

  • Különösebb erőfeszítés nélkül is követhető a fejlődés: Az első InBody mérésnek nem kell egyúttal az utolsónak is lenni. Amennyiben rendszeresen, újra és újra ismétlődik a folyamatot, könnyen nyomonkövethetőek a bekövetkezett változások. Az életmódváltás olyan, akár a hosszútávfutás, amihez nem csak kitartásra, de egy jó adag motivációra is szükség van. Az elért sikerekről tanúskodó eredmények pedig bizonyára hozzájárulnak majd, hogy az életmódváltó a továbbiakban is tartsa magát a kitűzött céljaihoz.

Dietetikus kollégáink az étrendeket az InBody testösszetétel-mérései alapján állítják össze.

Miért fontos, hogy dietetikus szakember végezze az InBody mérést és az eredmények kiértékelését? 

Az InBody mérés számos hasznos adattal szolgál, amelyek segít megérteni test aktuális állapotát. Ezek a számok azonban a legtöbb esetben rendkívül összetettek, így tapasztalt szakember segítsége nélkül a laikusok számára értelmezhetetlenek. Egy szakképzett dietetikus azonban nem csupán megérteni segít a mérés eredményeit, egyúttal komplex képet fest az egyén aktuális egészségi állapotáról. A mérést követően pedig a résztvevővel közösen meghatározzák azokat a célokat, amik mentén elindulnak a teljes életmódváltás felé vezető úton. A főbb mérföldkövek kitűzése után a dietetikus a megfelelő étkezési szokások és edzésterv kialakításában is segít. A legelőnyösebb azonban az, ha a dietetikus és a kliens együttműködése ezzel még nem ér véget. Amennyiben a közös munka folytatódik, lehetőség van az utánkövetésre. Ebben az esetben a dietetikusa további hasznos tanácsokkal szolgál, segít az újabb mérföldkövek meghatározásában, amelyek még közelebb viszik az életmódváltót a hőn áhított célhoz. 

Induljunk el együtt egy egészségesebb élet felé vezető úton! 

Az InBody testösszetétel mérés nem csak egy hatékony és átfogó módszer a test állapotának felmérésére. A mérést követően kapott eredmények ugyanis egyfajta sorvezetőként is használhatóak, hogy az életmódváltónak milyen célokat érdemes kitűznie. Amennyiben a mérést dietetikus végzi, nem csak a kapott adatok kiértékelésére számíthatsz. A szakember abban is segít, hogy tudatosan és fenntartható módon vezesd be a változtatásokat az életedbe. Így nem csak a kívánt alakot érheted el, de életminőségeden is jelentősen javíthatsz. Amennyiben úgy érzed, hogy pont erre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot még ma! Induljunk el együtt egy egészségesebb élet felé vezető úton! 

Go top