A tej és tejtermékek szinte minden ételben jelen vannak valamilyen formában. Tejfölt adunk hozzá, tejszín kerül a mártásba, esetleg sajttal ízesítjük az ételünket. Sokak számára viszont ezek szinte elképzelhetetlenek, hiszen a laktózérzékenység lehetetlenné teszi számukra a tej alapú fogások élvezetét. A különböző étkezési problémák sokszor lehetetlenné teszik az étteremben való étkezést, vagy egy cukrászda kínálatának az élvezetét.

A köznapi beszédben mindent a laktózérzékenység közös kalapja alá veszünk, a valóságban azonban szenvedhetünk magától a laktózérzékenységtől (amelyet másképp laktóz intolerancia formában is megtalálhatunk a különböző oldalakon) vagy a sokkal összetettebb tejérzékenység hatásaitól is.

A laktózérzékenység pontos megfogalmazása szerint a szervezet képtelen egy, a tejben és tejtermékekben megtalálható cukorféle (a laktóz) lebontására. Mielőtt megijednénk attól, hogy megbélyegzett életet kell majd élnünk, napjainkban – sajnos – már szinte népbetegségnek számít. Egyes európai országok lakosságának több, mint 70 %-a él különböző problémákkal, amik mind a laktóz intolerancia számlájára írhatók.

A laktózérzékenység tünetei meglehetősen széles skálán mozognak.

Az enyhébbek közé tartozik a felfúvódás vagy puffadás. Igaz, ezek is kifejezetten kellemetlen tünetek, mégis kevésbé befolyásolják az életminőségünket, mint a súlyosabb esetekben kialakuló alhasi görcsök vagy hasmenés.

A kezelés természetesen nem a laktózérzékenység tünetei felől közelít, hanem a probléma felől. A dietetikus célja nem a tünetek, hanem a kiváltó okok megszüntetése. Gondolhatnánk, hogy probléma megszüntetése egyszerű, hiszen a laktóz intolerancia száműzhető az életünkből, ha nem fogyasztunk tejet és tejterméket. Ugyanakkor ez szinte kikerülhetetlen a mindennapokban. Szerencsére, a dietetikusok ezt már személyre szabott étrend keretében tudják kezelni.

Pain, Allergy asian young woman, girl hand in belly suffer after drink glass of milk, unhappy and bad stomach ache. Lactose intolerance and dairy food , health problem concept.

Bár egyszerűnek hangzik, az étrend nem abból áll, hogy laktózmentes termékekre váltunk, a helyzet ugyanis ennél sokkal összetettebb. A laktózérzékenység tünetei kapcsán ugyanis a legtöbb helyen csak az életminőséggel kapcsolatos, fent is említett vonatkozásokat emelik ki. A mélyben, az emésztőrendszerünkben ugyanakkor ez idő alatt csökken más tápanyagok felszívódása például. A laktóz intolerancia szintén hozzájárulhat az akné, alvászavar vagy fokozott kimerültség kialakulásához is. Ezeket tudja megelőzni a dietetikussal összeállított étrend, amely a laktóz elvonása mellett teljes értékű táplálkozást biztosít.

Más, sokkal súlyosabb kórkép – és már betegségnek számít – a tejérzékenység. Ebben az esetben már a legkisebb mennyiségű tej fogyasztása esetén számolhatunk a tünetek megjelenésével. A tünetek itt is változatosak, akadnak köztük enyhébb, csak kellemetlenséget okozók, illetve súlyosabb, akár életveszélyesek is. A tejérzékenység tünetei alapvetően a bőrön és a gyomor tájékán jelennek meg. Kiütéseket, bőrpírt, görcsöket hasmenést okozhat. Szélsőséges esetben fulladást, sokkot, gége-elzáródást is okozhat. A dietetikus felelőssége, hogy a tejérzékenység a mindennapokban észrevétlen maradjon a páciens számára. Ha nem akarsz korlátokat, élveznéd az ételek valódi ízét és véget vetnél a lemondások időszakának, jelentkezz konzultációra!

Go top