Sokak számára hihetetlennek tűnik, mégis a testképzavar, illetve az ideális testsúly elérése nem csak fogyást jelenthet. Életkorunkhoz, magasságunkhoz és edzettségi állapotunkhoz ugyanis tartozik egy ideális testsúly, amelynek eléréshez gyakran előfordul, hogy hízni szükséges. Mindenki által ismert kifejezés például a kóros soványság.

Azonban a hízás is egy olyan folyamat, amihez megfelelő kontroll kell, és szakember segítségével tud hatékonyan megvalósulni. Egyesek irigykedve néznek azokra, akik azt keresik, hogy mitől lehet hízni, közben ez a helyzet pontosan ugyanolyan komoly kihívás, mint a súlyvesztés.

Ha eldöntöm magamban, hogy hízni szeretnék, nem mindegy, hogyan fogok hozzá. A hízás megterhelheti a szervezetünket. Az ízületeinknek nagyobb súlyt kell cipelniük, a szívünknek és a keringési rendszerünknek is nehezedik a feladat. Tüdőnk is nagyobb megterhelésre számíthat és az izomzatunknak is erőltetett módba kell kapcsolnia. Változik az emésztésünk, a kiválasztásunk, egy szóval, ha hirtelen kapunk egy tízkilós csomagot, az a szervezet számára egy sokkélmény.

hizni-szeretnek

Ha annak a titkát kutatjuk, hogy mitől lehet hízni, a válasz az, hogy szinte bármitől. Ugyanakkor a testsúly növekedése többféleképpen is elérhető. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a testünk izomtömege növekedik, vagy a zsírpárnáinkat növeljük. Ha hízni szeretnék, valószínűleg ezt nem a szervezetem általános állapotának leépítésével és zsírképzéssel szeretném megtenni. Ebben tud segíteni a dietetikus.

Gondolhatnánk, hogy ha hízni szeretnék, akkor elegendő egész nap édességet és gyorséttermi menüket habzsolnunk. Nos, ezzel a módszerrel valóban nőni fog a testtömegünk, viszont a fentebb említett problémák mindegyikét a fejünkre idézzük. Szervezetünk számára vannak hasznos zsírok és “üres” kalóriák is. Az egyik szükséges a szervezetünk működéséhez, úgy működnek, mint üzemanyag. Az üres kalóriák viszont nem adnak hozzá az életünkhöz, “csak” lerakódnak valahol.

A szakemberek számára tudott dolog, hogy mitől lehet hízni. Viszont, ahogyan fentebb is írtuk, az egészségtelen, tervezetlen gyors hízás sokkal többet árt, mint használ a szervezetednek. Ezért is érdemes szakemberhez fordulni, valamint egy tervezett folyamat részeként felszedni a plusz kilókat.

Ha eldöntötted magadban, hogy hízni szeretnél, ne habozz. Vedd fel a kapcsolatot szakértő dietetikusainkkal, hogy a súlynövekedésed egészségesen, tervezetten és biztonságosan menjen végbe!

Go top