Az ismerőseid körében mikor hallottad utoljára, hogy valaki teljesen másba kezd? Lezár egy korszakot, önmagát keresi vagy egyszerűen csak a saját maga jobb verziója szeretne lenni? Olyan világban élünk, ahol divatos kifejezés az életmódváltás. Szinte naponta jelentkeznek új trendek, divatok vagy praktikák, amelyek a hosszú, egészséges élet titkát kutatják. Az egészséges életmód vagy az egészséges táplálkozás viszont nem egy kampányszerű dolog.

Sokkal inkább egy tudatos elhatározás kérdése, amely hosszútávú követkeményekkel jár. Fontos megkülönböztetni, hogy nem lemondásokkal, hanem következményekkel kell számolnunk. Várhatóan tovább élsz majd, méghozzá egészségesebben, jobban érzed magad a bőrödben és nem fulladsz ki lépcsőzés közben. Ehhez viszont tervszerűen kell működnünk, amiben pedig könnyebbséget jelent egy szakértő, aki végigvezet minket az úton.

Az egészséges életmód azonban női magazinokban, internetes fórumokon vagy applikációkban teljesen mást jelent, mint egy szakképzett, gyakorlott dietetikus szemüvegén keresztül. A könnyűnek látszó, mindenki számára elérhető, azonos megoldást kínáló módszerek azonban éppen ezért nem hatékonyak. A szervezeted egy élő organizmus, aminek megvannak a saját szabályai. Nincs olyan élettani mutatód, amit átlagok vagy tankönyvek alapján helyesen meg lehetne határozni. Az életmódváltás Rólad szól! Ahhoz, hogy sikeres legyél benne, szükséges, hogy személyre szabottan Veled foglalkozzunk.

Kinek való a dietetikussal való közös munka?

  • Aki már megpróbálkozott az életmódváltással, de egyelőre nem járt sikerrel,
  • Aki már minden elérhető módszerrel próbálkozott, de csak átmeneti eredményt ért el,
  • Aki a sikerek ellenére is megunta a lemondást és fenntartaná az eredményeket.
eletmod

Az életmódváltás kapcsán a leggyakoribb félelem, hogy nem fog sikerülni. Hogy belekezdünk, feladatként gyűrjük magunk előtt egy darabig, majd szomorúan állapítjuk meg, hogy nem sikerült. Ezt legtöbbször a lemondások, a hiányok okozzák. Ugyanakkor az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy többet nem ehetünk töltött káposztát vagy kakaós csigát. Ez sokkal inkább az önsanyargatás kategóriájába tartozna. Megvonunk magunktól olyan dolgokat, amikre vágynánk. A gondolataink vissza-visszatérnek hozzájuk és ezáltal csak a szomorúságunk növekszik. Az egészséges életmód mást jelent. Másképp készített kakaós csigát, amit lehet, hogy nem tízesével eszünk, vagy a töltött káposztát sem zsírral készítjük. Ennek ellenére ugyanolyan finom!

A legnagyobb tévhit, ami az egészséges táplálkozás kapcsán felmerül az pontosan az ízélményhez kapcsolódik. Ezzel kapcsolatosan megnyugtathatunk. Az élet értelme és az étel értelme nem változik meg. A kedvenc fogások, a születésnapi torta vagy akár a rágcsálnivalók az életmódváltás után ugyanúgy a mindennapjaid részét képezik majd. Az ételeket az egészséges életmód közösen kialakított szabályrendszerébe illesztjük őket. Változhat néhány összetevő, lehetséges, hogy más konyhai technológiákat alkalmazunk, az ételek élvezetéről viszont biztosan nem kell lemondanod.

Ha nem látjuk értelmét, akkor nem folytatjuk. Ha nincsen külső megerősítés nem folytatjuk. Ezek azok a csapdák, amelyek miatt a legtöbbeknél az életmódváltás sikertelen lesz. Nagy motivációval kezdjük, majd ahogy nem jönnek az eredmények, elszomorodunk és inkább nem csináljuk tovább. A dietetikus szakember ebben tud óriási segítséget nyújtani. Abban, hogy az egészséges életmód vagy az egészséges táplálkozás az életünk része legyen alapvető támaszt tud nyújtani. Pontosan ismeri azokat a lelki fázisokat, amin átmész, sokszor átélte már ezeket a helyzeteket és azt is, hogy ezeken túljutva milyen sikerek várhatnak Rád. Ott van melletted, ínycsiklandó recepteket kapsz tőle, amelyekkel ízletesen, bőséges adatok mellett kezdhetsz valami újba. Támogat, lehetőségetek van konzultálni, hogy az esetleges holtpontokon is átsegíthessen Téged.

Go top