Az elhízás ugyan a XXI. század “népbetegsége”, mégis egy nagyon összetett problémával állunk szembe. Mondhatnánk ahány ember, annyi igazság. Sokan vannak, akik a gyors fogyás titkát keresik, hogy bármikor bármit ehessenek büntetlenül. Mások elégedetlenek a tükörből rájuk visszanéző képpel. Akadnak olyanok, akiknek orvosaik javasolják a fogyást, az egészségügyi kockázatok elkerülésének érdekében.

Akármilyen okkal is szeretnél változtatni, fontos, hogy pontosan azonosítsd, miért kezdesz bele az egészbe, hiszen a lelki felkészülés legalább olyan fontos, mint a megfelelő diétás étrend. Tudnod kell azt is, hogy egy komoly, tudományos folyamatba vágsz bele, aminek alapja az InBody testösszetétel-mérés.

Abban, hogy a súlyvesztés ne csak átmeneti legyen, nagyon fontos szerepet kap a motiváció. Legfőképp év elején, az újévi fogadalmak időszakában telnek meg az edzőtermek és kezdenek sokan radikális változtatásokba. Ugyanakkor gyors fogyás nem létezik.

A szervezetünk számára ugyanis egy gyors, jelentős súlyvesztés sokkélményt okoz. Olyan fokú terhelésnek teszi ki, amire nem vagyunk felkészülve. A változásnak ugyanis nem gyorsnak, hanem mélyrehatónak és tartósnak kell lennie. A kezdeti napok erős elhatározása napról napra csökken, ha pedig ehhez nem párosul eredmény, akkor el is múlik.

Éppen ezért fontos a lelki tényező is: a gyors fogyásba vetett hit elmúltával kontroll nélkül csak újabb hízást indítunk el. A másik probléma, amelyet a gyors fogyás hív elő a jojó-effektus. Bár valóban van egy önsanyargatásból kiinduló súlyvesztés, a kívánt eredmény elérését követően minden visszatér a régi kerékvágásba, a kilók pedig elindulnak ismét felfelé.

fogyni-szeretnek

Mikor érdemes dietetikussal konzultálnod a fogyás kapcsán?

  • Ha nem fogyókúráról fogyókúrára szeretnél élni,
  • Ha tartós eredményt szeretnél elérni,
  • Ha arra törekszel, hogy elégedett legyél a tükörből rád néző képpel,
  • Ha eleged van a koplalásból és önsanyargatásból

A másik tévhit, amivel leggyakrabban találkozik egy dietetikus a munkája során, amikor fogyókúrás ételek iránt érdeklődnek nála. Ez a kategória egész egyszerűen nem létezik. Nincsenek olyan szuper, fogyókúrás ételek, amelyeket korlátlanul fogyaszthatnánk anélkül, hogy meglátszódna a hatásuk.

A fogyás folyamata viszonylag egyszerű: több kalóriát kell elégetnünk, mint amennyit elfogyasztunk. Amennyire egyszerű megfogalmazni, annyira bonyolult viszont a gyakorlatban való átültetés. A fogyókúrás ételek – amennyiben ragaszkodnánk ehhez a megfogalmazáshoz – ugyanis sokkal inkább mennyiségi és összetételre vonatkozó javaslatok alapján értelmezhetők. A diétás étrend pontos útmutatásokat ad arra nézve, hogy milyen apró változtatások terelhetnek minket a fogyás irányába. Azonban azt is fontos megjegyezni, hogy a testünk kalóriafelhasználásának növelésére a legegyszerűbb megoldás a mozgás.

A diétás étrend helyett sokkal pontosabb megoldás a kiegyensúlyozott étrend. A legtöbb páciens esetében az alapanyagok és élelmiszerek helyes kombinációja jelenti a változás alapját. A végcél pedig a legtöbbször a testzsírszázalék csökkentése. Ez a mutató mindenki esetében egyedi, mégis vannak általánosan elfogadott értékek, amelyekhez igazodva jól érezheted magad a bőrödben.

A testzsírszázalék rengeteget elárul a szervezeted általános egészségi állapotáról, noha a legtöbben a fogyás kapcsán a testsúlyról beszélnek. Egy 80 kilogrammos férfi lehet kórósan elhízott, de akár csupa izom is. Mindannyiunk teste tartalmaz izmokat és zsírt is. Az viszont, hogy a fogyás melyikből történik meg, nem mindegy. A testzsírszázalék folyamatos kontrollálásával a dietetikus biztosítani tudja, hogy egészségesen fogyj.

Tévhit, hogy a szervezetünkben nincs szükség zsírra. Nagyon is fontos szerepe van, ugyanakkor itt is a mértékletesség a kulcs. A közös munka célja – még ha nem is ezzel kopogtatsz be -, hogy a testzsírszázalék egy egészséges tartományba kerüljön, Te pedig elégedett lehess a látvánnyal és a közérzeteddel is.

Kollégáink egy egyedülálló módszerrel, az InBody testösszetétel-méréssel dolgoznak. Ezzel pontos képet kapnak arról, hogy a szervezeted hogyan működik. Milyen mennyiségben van jelen a testedben a víz, meg tudják vele határozni az izomzatod tömegét és a testzsírszázalékodat is. Ezáltal kiváló kontrollt jelent, ha az indulási állapotot összevetjük a diétás étrend bevezetését követő számaiddal. Ennek a pontos képnek köszönhetően 100%-ban a tested szükségleteire és aktuális állapotára szabott fogyókúrás étrend készül a számodra.

Mielőtt megijednél, fontos megjegyezni, hogy a fogyókúrás étrend sokkal inkább a “rossz szokásaid” korrigálása. Nem az a célunk, hogy bármitől is megfosszunk. Sőt, ellenkezőleg! A fogyókúrás étrend akkor hatékony, ha nem érzel lemondásokat. Ha minden étkezét jóleső érzéssel fejezel be és nincs benned vágyakozás olyan fogások után, amiket nem kaphatsz meg. Hiszen ilyenek nincsenek is!

A közös munkafolyamat során az InBody mérésének eredményeit összevetjük az étkezési szokásaiddal. Fontos szerepet kapnak a vásárlási és főzési szokásaid is. Ezekhez igazodva készül el a fogyókúrás étrend, amit hetente a rendszeres konzultációkon kapsz majd meg. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a diétás étrend folyamatosan reagálni tudjon a Te visszajelzéseidre. Szó sincs arról, hogy egy előre meghatározott, szigorú listát kapnál, hogy mit szabad és mit nem. Hetente egyeztetünk arról, hogy mi ízlett és mi volt kevésbé a kedvedre való, hogy érezted magad és mik a tapasztalataid. Ezek pedig beépülnek az étrendedbe is.

fogyni-szeretnek
Go top