Ha olyan betegségben szenvedsz, amely az étkezésedet is befolyásolja, egy családi ebéd is valóságos kínzás lehet számodra. Egyre többen küzdenek hasonló problémákkal, amelyekben segítséget nyújthat egy megfelelő étrend. A legtöbb ilyen esetben az orvosoktól is világos útmutatásokat kapsz arra nézve, hogy változtatnod kell. Ugyanakkor egy Crohn-betegséggel küzdő páciens nem kap segítséget abban, hogy mit ehet, csak arra nézve, hogy mit nem.

A dietetikus a közös munka során egy olyan étrend kialakításával segíthet Rajtad, ami az egészségi állapotodhoz, fizikai aktivitásodhoz és a mindennapi életedhez leginkább igazodik. Természetesen, gyógyulást a legtöbb esetben az étrend sem tud hozni, azonban a tünetek enyhülését vagy tünetmentességet kiválthat.

Az alábbi betegségek esetén hozhat javulást a közérzetedben a személyre szabott étrend:

  • Crohn betegség
  • Pajzsmirigy alulműködés
  • Irritábilis bélszindróma

A Crohn betegség következtében bélrendszerünk folyamatos gyulladásban van. Az érzékenyebb bélterületek ilyenkor nehezebben képesek a tápanyagok megemésztésére, valamint a belőlük kinyerhető tápanyagok megfelelő mértékű felvételére. A betegség szakaszokban jelentkezik, vagyis minden erőteljesebb időszakot egy nyugalmasabb periódus követ. Nem szabad ugyanakkor, hogy ezek a nyugalmi időszakok elaltassák a beteg figyelmét, és kicsit megengedőbbé tegyék őt. Az eltérő időszakokhoz eltérő étrend kapcsolódik, amely képes a beteg éppen aktuális fázisára reagálni. A bélrendszer kímélése miatt napi többszöri, kis mennyiségű étkezés javasolt, valamint fokozott figyelem a megfelelő folyadékbevitelre.

betegseg

A pajzsmirigy alulműködésének okai egyelőre nem ismertek. A betegség ugyanakkor kifejezetten kellemetlen tünetekkel jár együtt. Ezek enyhítésére, valamint a betegség kezelésének sarkalatos pontja a diéta. Jelenleg a hormonpótláson kívül az egyetlen kezelési módot maga a pajzsmirigy alulműködés étrenden keresztüli szabályozása adja. A tünetek közt több olyat is találhatunk, amelyek más-más problémára is utalhatnak.

Ha már rendelkezel diagnózissal, érdemes mielőbb belekezdeni a számodra megfelelő táplálkozás kialakítására is. A pajzsmirigy alulműködés étrenddel való kezelése ugyanis segíthet a súlynövekedés megállításában vagy visszafordításában, de akár a teherbeesésben is. Az étrendben fontos szerepet kapnak a feldolgozatlan élelmiszerek, ugyanakkor vannak olyan elemei is, amelyeket kifejezetten főzve, párolva vagy erjesztve ajánlott fogyasztani. A pajzsmirigy alulműködés étrendjében nagyon óvatosan meghatározott szabályok vannak, hiszen sokszor nem is az alapanyagok, hanem azok elkészítési módja jelenti a különbséget. A betegség megfelelő étrenddel való kezelése azért is fontos, mert ennek hiányában a teherbe esés esélye is sokkal alacsonyabb.

A legtöbb bélrendszeri betegséghez hasonlóan az IBS (vagyis az irritábilis bélszindróma) is képes megkeseríteni a mindennapokat. Az emésztéshez kapcsolódó tünetek széles skáláját vonultatja fel (hasmenéstől görcsökön át a székrekedésig). Az IBS kezelés legfontosabb része a bélflóra egyensúlyba hozása. Ezt a betegséget gyakran megelőző fertőzések teszik szükségessé, amelyek tönkre teszik a normál bélműködést. Az IBS kezelés jelenleg csak a tünetek enyhítésére korlátozódik, a pontos kiváltó ok nem ismert. A betegeknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a szervezetük terhelésére, ezért az IBS kezelés részeként elkészülő diéta is napi többszöri, kis mennyiségű étkezést tartalmaz. Az étkezés mellett fokozottan kell figyelmed a folyadékbevitelre is.

Az IBS kezelés kiegészítéseként számodra elkészülő étrend mindezek mellett figyelembe veszi a számodra káros tápanyagokat, például az egyes szénhidrátokat. Ezeket legtöbbször különböző zöldségek tartalmazzák, amelyek vitamintartalmára ugyanakkor szükséged van. Ebben a bonyolult, szabályokkal teli rendszerben segít eligazodnod az étrend, amely biztosítja, hogy a szervezeted a szükséges tápanyagokhoz jusson, ugyanakkor a betegséged ne befolyásolja a mindennapi hangulatodat.

A diagnózisod nem valaminek a végét jelenti, sokkal inkább az elejét. Ahhoz, hogy az egészségi állapotod és a tápanyagszükségleted egyensúlyban legyen komoly szabályrendszert kell betartani. Ha nem szeretnél a saját testeden kísérletezni, egyeztess időpontot szakértő dietetikus kollégáinkhoz, és készítsük el a számodra megfelelő étrendet!

Go top