Aki cukorbeteg, az nem ehet édességet. Sokan élnek ebben a tévhitben, noha az inzulinrezisztencia –hiszen valójában ennek különböző fázisairól beszélünk – sokkal bonyolultabb helyzetet jelent. A pontos fogalommeghatározás szerint az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző fázis, ugyanakkor itt még nem cukorbetegségről beszélünk.

A kiváltó ok, hogy valamilyen okból az inzulin (ami egy, a hasnyálmirigy által termelt enzim) nem képes betölteni a funkcióját: vagyis, nem tud segíteni az elfogyasztott cukornak, hogy a sejtekbe jusson, a cukor így megreked a vérben.

A cukorbeteg étrend valóban nagyfokú odafigyelést és önkontrollt igényel, abban az esetben, ha helytelenül, a beteg mindennapi életét figyelmen kívül határozták meg. A cukorbetegekről beszélve mindannyiunkban a lemondás, súlyosabb esetben az injekciók jutnak eszünkbe. Nos, ennek nem kell szükségszerűen így lennie. A vércukor ugyanis megfelelő, cukorbeteg étrend kialakításával és követésével is megfelelő szinten tartható.

Ugyanez mondható el az inzulinrezisztencia kapcsán. A kiváltó okok közt itt leggyakrabban a szükségtelenül nagy mennyiségű szénhidrátfogyasztás és az elhízás szerepel. Természetesen változtatás nélkül a tünetegyüttes sem szűnik meg, ennek ellenére akár észrevétlenül, a mindennapjainkat csak minimális mértékben érintő módon is kordában tartható a vércukorszint.

Kinek érdemes dietetikussal konzultálnia?

  • Aki gyógyszerek és injekciók mellett odafigyeléssel kezelné cukorbetegségét,
  • Aki szeretné megállítani a kialakuló cukorbetegséget és életminőségének romlását,
  • Aki még nem szorul orvosi kezelésre, de folyamatosan magas a vércukor értéke.

Az inzulinrezisztencia étrendje nem a teljes lemondásról szól. Igaz ugyanakkor, hogy azokat az elemeket ki kell váltanunk, amelyek a vércukorszint szükségtelen emelkedését idézik elő. Az étrend bevezetésével párhuzamosan a páciensek jobban érzik magukat és a szervezetük is hatékonyabban működik. Amellett, hogy a gyógyszerek nem terhelik a szervezetüket, jobban is érzik magukat a mindennapokban. Az étrend hatékonyságának mérése könnyű, hiszen a legtöbben rendelkeznek vércukormérővel, sőt, a folyamatos kontrollt orvosuk is elvárja tőlük.

inzulinrezisztencia

Bár a hivatalos meghatározás szerint egy anyagcserezavarról beszélünk, a dietetikus szemében a helyzet másképp áll. Az inzulinrezisztencia étrenddel való kezelése során a szervezetet ideális működésre sarkalljuk. Egy személyre szabottan összeállított megoldással segítünk, hogy a test és az emésztőrendszer meg tudja oldani azt a feladatot, amit külső segítség nélkül nem tudna.

A cukorbeteg étrend irányába tett első lépéskor a legtöbben elbizonytalanodnak. Ott motoszkál a fejükben, hogy vajon fog-e ez működni. Kell-e tartania olyan balesetektől, amikor a szervezet cukorháztartásának felborulása miatt rosszul lehet. Nos, erre pontosan ugyanakkora esély van, mint gyógyszeres kezelés mellett. A megoldás kulcsa ugyanis az, hogy a szervezetünket egyensúlyban tudjuk tartani. Egyszerűbben kifejezve: minden működéséhez szükséges tápanyag megfelelő mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre. Itt pedig már a páciens döntésén múlik, hogy szívesebben választja a cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia étrenddel való kezelést vagy gyógyszerek hatásainak és mellékhatásainak teszi ki magát.

Egy dolgot fontos rögzítenünk: az étrend sem váltja ki a fokozott odafigyelést. A vércukor problémával szemben ugyanis a legtöbb, amit tehetünk, ha folyamatosan kontroll alatt tartjuk magunkat. Azonban ez a kontroll nem feltétlen jelenti azt, hogy mindenre nemet kell mondanunk. Elég lehet, ha az időpontokra, az ételek mennyiségére és minőségére figyelünk oda. Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy a cukorbeteg étrend vagy az inzulinrezisztencia étrendje enged-e “csaló napokat”? Nos, erre nincsen szükség. A páciens továbbra is ehet süteményeket vagy akár kenyeret. Igaz, megváltozott formában. Ez viszont nem az ízélmény, hanem a szervezetére gyakorolt hatások változását jelenti.

Ha belefáradtál a lemondásokba, unod a tablettákat és kipróbálnád, hogy milyen újra egy születésnapi tortát kóstolni, nem kell tovább várnod! Jelentkezz konzultációra és készítsük el a Te receptjeidet a teljes életre!

Go top