Te is imádod azt az érzést, amikor beleharapsz egy friss, ropogós pogácsába vagy kiflibe? Nos, van rá mód, hogy megismerd! Ha gluténérzékenységtől szenvedsz, akkor egy ilyen egyszerű, hétköznapi dolog is valóban szenvedés lehet. Viszont ez nem szükségszerű, hogy így legyen, vagy inkább, hogy így maradjon. Megvan rá a lehetőség, hogy újra élvezd ezeket a pillanatokat, “csak” egy megfelelő étrend szükséges hozzá.

A gluténérzékenység kiváltó oka, hogy egy növényi fehérje (maga a glutén) nem tud megfelelően felszívódni a vékonybelünkön keresztül. A betegség kifejezetten összetett, az egész szervezetünket érintő változás. Lehetséges, hogy számodra szinte észrevétlenül, hosszú idő alatt alakul ki, de akár az is, hogy szinte egyik napról a másikra jelenik meg. Nos, akárhogy is szembesülsz vele, mér régóta Veled van, hiszen hosszú lappangási idő jellemzi.

Fontos, hogy a gluténérzékenységet orvos állapítsa meg, ugyanis tünetei alapján más, emésztőrendszert érintő krónikus betegségekkel  is összekeverhető, amelyek esetében más diéta és kezelési mód a célravezető.

A gluténérzékenység jellemző tünetei:

  • Folyamatos puffadás,
  • Hasmenés,
  • Gyakran visszatérő afták a szájban,
  • Étvágytalanság és fogyás
glutenerzekenyseg

Ezeken kívül számos probléma vezethető vissza az érzékenységre, amelyek sokszor nem szemmel láthatóak vagy nem gondolnánk kapcsolódónak. Ilyen például a vashiány, a hajhullás, a vérszegénység vagy a csontritkulás.

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a gluténérzékenység nem gyógyítható, azonban elkeseredésre semmi ok. A kiváltó okot pontosan azonosították, és abban az esetben, ha a táplálkozásunkban kiváltjuk a gluténtartalmú elemeket, teljes életet élhetünk, tünetek nélkül. Szervezetünk a diétának köszönhetően képes regenerálódni, ugyanakkor egy ilyen diéta követése egész életünkre szól. A glutén fogyasztása már kis mennyiségben is a tünetek ismételt előfordulásához vezethet.

A gluténérzékenység kívülről tekintve szigorú diétát követel. Le kell mondanunk a búzáról, durumbúzáról, az ezekből készült pelyhekről és őrleményekről, de azokról az ételekről is, amiket ilyen származékokkal dúsítanak. Kikerül a mindennapokból a reggeli gabonapehely, vagy egy átlagos szalámis szendvics is. Legalábbis abban a formában, ahogyan eddig ismertük őket. Gondolhatnánk, hogy így kizárólag egy szűkített étrend hozható létre. Nos, az alapanyagok közt olyanok jelennek meg, amelyekről talán korábban nem hallottál, ugyanakkor teljes életet élhetsz majd ezután is!

A megoldás nem az, hogy innentől kizárólag néhány fajta “biztonságos” ételt fogyasztasz. Ugyanis a szervezetednek nem arra van szüksége, hogy egy teljesen egyoldalú táplálkozást vezess be. A speciálisan számodra összeállított étrend lehetőséget ad arra, hogy minden olyan tápanyaghoz hozzájuss, amire a szervezetednek szüksége van. Valamint arra is, hogy az étkezés újra élmény legyen számodra, glutén nélkül is. Nem lemondásra kényszerülsz, hanem új ízeket és hozzávalókat ismersz majd meg. Ha eleged van a natúr sült hús-rizs-krumpli szentháromságból, egyeztess időpontot kollégáinkkal konzultációra!

Go top