A legtöbb pár életében a legnagyobb cél és legnagyobb változása egy baba érkezése. A kicsi születésééig azonban hosszú út vezet. Sokszor a megelőző lépéseken is rengeteg múlik, vagyis a család bővülésére való felkészülés még a teherbe esés előtt megkezdődik. Azonban a várandósság ideje alatt is meghatározott szabályrendszer szerint érdemes táplálkoznunk, ugyanis a kismama és a baba egészségét is szem előtt kell tartani.

Ez az időszak minden szempontból fokozott odafigyelést igényel. Ez abban az esetben is így van, ha korábban egészségesen táplálkoztunk, nem tudunk semmilyen betegségről vagy kiemelt kockázatról. A várandósság időszakában új emberré válunk, új szükségletekkel. Éppen ezért terhesség étrend felől megközelítve is mást igényel. A korábbi, dietetikus által megalkotott étrendedet sem tudod a továbbiakban ugyanúgy használni, a testedben történő változások miatt.

A terhesség étrend szempontjából egy külön figyelmet érdemlő időszak. Olyan vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségünk, amelyek nélkül a hétköznapi életünkben még nagyobb gond nélkül meglennénk, most viszont a babának létfontosságúak. Számos házipraktikával lehet találkozni, amelyek egy-egy ételt vagy fűszert csodatévő szupererővel ruháznak fel, ugyanakkor ez nem a teljes igazság. A terhes étkezés legfontosabb eleme a kiegyensúlyozottság. A babának a fejlődése elősegítéséhez folyamatosan teljes értékű tápanyagokra van szüksége.

Egyszerűnek tűnhet, ha különböző kismamáknak szóló előre összeállított vitaminmixeket vagy táplálékkiegészítőket választunk. Ezek alapvetően jobb megoldást jelentenek, mintha nem teszünk semmit, azonban nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a terhes étkezés személyre szabott. Minden egyes kismama szervezete másképp működik, éppen ezért minden várandósság más és más. Ehhez mérten pedig minden anyukának és minden babának másra van szüksége.

Kinek ajánljuk a dietetikussal való konzultációt?

  • Aki hosszabb ideje próbálkozik a teherbe eséssel, de eddig sikertelenül,
  • Aki valamilyen ételallergiával rendelkezik és babát vár,
  • Aki biztos szeretne lenni abban, hogy minden szükséges vitamin megfelelő mennyiségben rendelkezésére áll a várandósság alatt
terhesseg

A terhesség étrend tervezés szempontjából is összetett feladat. Gyakran találkozunk olyan helyzetekkel, amikor az édesanya valamilyen allergiával vagy egészségügyi problémával él együtt. Ezekben az esetekben a terhes étkezés egy különleges egyensúlyt kell, hogy megtartson. Nem terhelheti meg a kismama szervezetét, ugyanakkor biztosítania kell minden szükséges tápanyag bejuttatását. Emellett figyelembe kell venni a különböző trimeszterekben a kismama szervezetének változásait. Az érkező majd elmúló rosszulléteket, esetenként azt is, hogy néhány étel kifejezetten utálatossá válik.

A terhesség étrendje számos alternatívát kell, hogy tartalmazzon olyan esetekre, amikor egyes ételeket a kismama nem tud fogyasztani. Emellett fontos a megfelelő kalóriabevitel biztosítása is. Változik a test összetétele, ehhez igazodva más lesz a folyadékbevitelünk is. A korábbi életmódunkból is fokozatosan egy új életbe érkezünk meg. Korábbi sportolási és mozgási szokásaink változnak. A munkahelyi stresszt felváltja egy egész más hangulati állapot, amely mind-mind hatással van az étkezési szokásainkra is.

Sok kismama ilyenkor – kéretlenül is – a tanácsok kereszttüzébe kerül. Ezt súlyosbítják még a legújabb divat szerint készített terhesség étrendjét bemutató könyvek, weboldalak és előadások. Ezek közt akár jelentős eltérés is lehet annak függvényében, hogy tavaly vagy két évvel ezelőtt adták ki őket. Ami azonban biztos, hogy a terhes étkezés – minden egyes tudatos táplálkozási kezdeményezéshez kapcsolódóan – akkor éri el a legnagyobb és legpozitívabb hatást, ha személyre szabott.

A várandóssággal és kockázataival kapcsolatban talán a leggyakrabban a terhességi cukorbetegségről esik szó. Ez egy tipikusan olyan tünetegyüttes, amelynek kiváltó oka lehet a helytelen táplálkozás.

Nem kell óriási problémákra gondolnunk, elegendő, ha a terhes étkezés során az anyuka ikreket vár, súlyfelesleggel küzdött már a várandósság előtt vagy 40 évnél idősebbek. Ezekben az esetekben magasabb az esélye a terhességi cukorbetegség  kialakulásának, ami nagyjából minden huszadik kismamát érint. A megnövekedett vércukorszint miatt az anya vérnyomása sem ideális, valamint megnő a koraszülés esélye is. A baba számára ez plusz – szükségtelen – súlygyarapodást, valamint a szerveinek fokozott terhelését jelenti, amire az adott szakaszban még nem állnak készen.

A terhesség étrendjének kialakítása egy kölcsönös kapcsolaton alapuló folyamat. A dietetikus kolléga szeretne Téged megismerni. Azt, hogy korábban hogyan táplálkoztál, milyen változásokat veszel észre. Kitér arra is, hogy milyen hozzávalókat fogyasztasz szívesen, esetleg mi az, amit inkább elkerülnél. Emellett egy felmérést készít Rólad, hogy pontos képet kapjon az egészségi és fizikális állapotodról. Ezek mind fontos információk arra nézve, hogy az elkészülő étrendben milyen fókuszok kapjanak helyt.

Go top