A hisztaminérzékenység kimutatására vértesztet alkalmaznak

A hisztaminérzékenység és -intolerancia egyre gyakrabban kerül szóba, ugyanis ez a probléma egyre többeket érint. A tünetek gyakran rejtélyes módon tűnnek fel az étrendjük és az életmódjuk függvényében. A hisztamin a szervezetünkben természetesen jelen lévő anyag, azonban, ha szervezetünk nem tudja lebontani, akkor kellemetlen tüneteket okoz. Ebben a blogbejegyzésben részletesen bemutatjuk, mi a hisztaminérzékenység és -intolerancia, mi okozza ezeket a problémákat. Mik a tipikus tünetek, valamint, hogyan lehet enyhíteni a panaszokat, esetleg megszüntetni azokat. Emellett kitérünk azokra az ételekre is, amelyek magas hisztamintartalommal bírnak, illetve amelyeket érdemes kerülni. 

Hisztaminérzékenység vagy hisztaminintolerancia? 

A közbeszédben az érzékenység és az intolerancia nem egymástól elkülönülő fogalmak, noha a valóságban nem ugyanazt a tünetegyüttest írják le.  

Abban az esetben beszélünk hisztaminérzékenységről, ha a szervezet túlzott reakciókat ad a hisztaminbevitelre. Ennek oka nem feltétlenül az enzim hiánya. A tünetek lehetnek időszakosan változók (pl. évszakonként is eltérhetnek), vagy akár időszakosan megszűnők is. A tünetek erősödéséért és aktiválódásáért a szervezetet érő külső stimulációs hatás a felelős: fertőzések, hormonális változások vagy gyógyszerszedés. 

Egy komolyabb, nehezebben elviselhető állapotot ír le a hisztaminintolerancia. Ebben az esetben a szervezet nem képes a hisztamin megfelelő lebontására, az ezért felelős DAO (diamino-oxidáz) enzim hiánya vagy csökkentett működése miatt. Az enzim nem megfelelő működése miatt a hisztamin felhalmozódik a szervezetben, ami kiváltja a tüneteket. 

A hisztamin érzékenység és a hisztamin intolerancia tünetei a folyamatos viszketés és kitüések

Mik a hisztaminintolerancia kiváltó okai? 

Magát a tünetegyüttest a már fentebb említett DAO enzim részleges vagy teljes hiánya okozza. Az enzim működésére azonban több terület is hatással van. 

A szervezetünkben a DAO enzim szintjéért részben genetikánk felelős. Vagyis, ha felmenőink között van hisztaminérzékenységben vagy hisztaminintoleranciában szenvedő beteg, akkor erre nekünk is lehet hajlamunk. 

A szervezetünkbe juttatott gyógyszerek együttesen kiváltott hatása is okozhat elváltozást a DAO enzim szintjében. Többféle fájdalomcsillapító (pl. aspirin és ibuprofen), antibiotikum vagy antidepresszáns is blokkolhatja az enzim működését. 

A bélrendszer problémái (ahol maga a DAO is termelődik) szintén negatív hatással lehetnek az enzimre, ezáltal hisztaminérzékenységhez vezethetnek. Az IBS (irritábilis bélszindróma), Crohn-betegség vagy a bélflóra egyensúlyának zavara is kiváltó ok lehet. 

A megfelelő vitaminbevitel szintén kulcsfontosságú, hiszen a DAO optimális működésében elengedhetetlen a C-vitamin, a B6-viamin és a réz. Ha ezekből hiányt szenved a szervezetünk, az a hisztamin lebontását is gátolhatja. 

Mik a magas hisztamintartalmú ételek? 

A kiváltó okok közt, ahogyan láttuk, a szervezetünkbe juttatott tápanyagok is felelősek lehetnek. A magas hisztamintartalmú ételek az érzékenyek számára tiltott zónaként ismertek. Leggyakrabban éppen az étkezés jelenti az első pontot, aminek köszönhetően a hisztaminintolerancia azonosíthatóvá válik. A magas hisztamintartalmú ételek közé tartoznak az erjesztett és érlelt élelmiszerek (pl. sajtok, kolbász, szalámi, savanyított zöldségek) is. Ezek kiválthatóak ricottával, mozzarellával vagy fetával, illetve főképp csirke- és pulykahússal. 

Szintén a magas hisztamintartalmú ételek közé tartoznak a füstölt és konzervált halak (pl. tonhal vagy szardínia). Helyettük a friss halak, mint a pisztráng vagy a tőkehal fogyasztása javallott. 

Vannak olyan ételek is, amelyek kiváltása ennél komplikáltabb. A magas hisztamintartalmú ételek közé tartozó paradicsom vagy padlizsán teljesen nem helyettesíthető más zöldséggel. Ugyanígy, az alkohol is problémát, hosszabb távú rossz közérzetet okoz a hisztaminérzékenységben szenvedőknek, helyettesítője pedig jelenleg nincsen.  

A hisztamin számtalan élelmiszerben jelen van, egy átlagos olasz vacsora, szinte elképzelhetetlen nélküle

Fő szabályként két tanácsot érdemes megfogadni: a friss alapanyagok általában jobbak. Ugyanis a hosszabb tárolási idő növeli az élelmiszerek hisztamintartalmát. A másik megoldás a friss élelmiszerek fagyasztása, ugyanis az alacsony hőmérséklet lassítja a hisztamin termelődését. 

Ennél komplexebb, személyre szabott megoldások is léteznek, amelyeket dietetikus kollégáinktól kaphatsz. Ebben az esetben a diagnózisod ismeretében olyan recepteket ajánlanak, amelyek az általad kedvelt alapanyagokat és fogásokat tartalmazzák, igaz, picit másképp: lemondások helyett megoldásokkal. 

Milyen tünetekkel jár a hisztaminérzékenység? 

A tünetegyüttes minden esetben egyedileg jellemző a betegre. Mivel a hisztamin a szervezetünk számos pontján hat az optimális működésre, számos szervrendszerünk reagálhat. A legjellemzőbbek talán az emésztőrendszerben jelentkező problémák, amelyek akár teljesen ellentétesek is lehetnek egymással. Például egyaránt okozhat hasmenést, de székrekedést is, ha hisztaminintoleranciában szenvedünk.  

Szintén jellemzőek, és a páciensek nagy többségénél jelentkeznek bőrtünetek. A legenyhébb bőrpirosodástól kezdve az ekcémán át, folyamatos viszketés és csalánkiütés is lehet a hisztaminérzékenység kísérője. 

Jellemző lehet még többféle légúti tünet (orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés), amelyek allergiára utalhatnak. Érezhetünk fejfájást, szédülést és szapora szívverést is. Utalhat a betegségre állandó fáradtság, ingerlékenység, alvászavarok és szorongás. 

A tüneteket vizsgálva jól látható, hogy nincsen egyetlen biztos viszonyítási pont. A tünetek akár más allergia következményei is lehetnek. A diagnózis felállítása éppen emiatt eliminációs diétával és DAO-szint mérésével történik.  

Hogyan lehet enyhíteni vagy megszüntetni a tüneteket? 

A fentebb már említett eliminációs diéta során 4-6 héten keresztül nagyon szigorú étrendet kell betartani. Ez idő alatt a szervezetből kiürül minden felhalmozódott anyag, és ideális esetben a tünetek is megszűnnek. Ezt követően az egyes tápanyagcsoportok folyamatos visszavezetése az étrendbe megmutatja, hogy mi váltotta ki a tüneteket. A problémás tápanyagcsoportra fókuszálva pedig azonosítható a probléma is. 

Enyhébb esetekben a tápanyagpótlás is megoldást jelenthet. A szervezetünk alacsony C-vitamin, B6-vitamin, vagy rézszintje esetén ezeket kívülről is pótolhatjuk. Néhány étrend-kiegészítő a DAO enzimet is pótolni tudja, ami hozzájárulhat a szervezet hisztaminlebontó képességének visszaállításához. 

A hisztaminérzékenység kimutatására vértesztet alkalmaznak

Sok esetben a minket érő nagyfokú stressz okozta megterhelés miatt alakul ki a hisztaminérzékenység. Ebben az esetben a stresszforrás megszüntetése vagy kezelése lehet a leghatékonyabb segítségünkre, melyben a különböző stresszoldó technikák (pl. sport, jóga, meditáció) alkalmazása segíthet. 

A gyógyszerek mellékhatásait kevesen olvassák, viszont könnyen megtörténhet, hogy csupán egy gyógyszert kellene eltávolítanunk az életünkből. A mellékhatások áttekintése mindenképpen az első lépés. Ha látjuk itt a DAO enzim működésének visszafogását, egyeztessünk orvosunkkal, hogy más, helyettesítő készítményre cserélhessük. 

Hisztamin nélkül is létezhet teljes élet? Igen! 

A hisztaminérzékenység és a hisztaminintolerancia esetében is kulcsfontosságú, hogy az ezt kiváltó okot szüntessük meg. Vagyis, táplálkozásunk során figyeljünk arra, hogy a szervezetünk ne tudjon túltöltekezni hisztaminnal, amit már nem tud lebontani. Megoldást vagy a teljes lemondás jelenti, vagy pedig az, ha ezeket az alapanyagokat ki tudjuk váltani más élelmiszerekkel. A kiváltó okok közt kulcsszerepet kaphat a stressz is, amelyet megfelelő stresszkezelési technikákkal tudunk csökkenteni. A probléma komoly gondokat is okozhat, ezért amennyiben arra gyanakszunk, hogy szervezetünk nem képes a hisztamin megfelelő feldolgozására, érdemes szakemberhez fordulni.  

Go top