superfood szuperélelmiszer chia mag zöldség

Manapság mindannyiunk számára egyre fontosabb egészségünk védelme, szeretnénk sokáig élni, és egészségesek maradni. Így hát a vásárlási szokásainkat is jelentős mértékben befolyásolja az egészségtudatosság, elsődleges szempont, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek egészségesek, és jót tesznek a szervezetünknek. Valószínűleg emiatt lettek az elmúlt évtizedekben olyan felkapottak és keresettek a szuperélelmiszerek. Mit takar a superfood kifejezés, és valóban szükségesek-e a mindennapi kiegyensúlyozott étrendben?

Mi is az a superfood? 

A superfood kifejezés olyan élelmiszerre utal, amely nagy mértékben tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, és magas a rosttartalmuk. Tehát csupa olyan fontos tápanyaggal rendelkeznek, amelyek nagyon fontosak a szervezetünk számára. Ezek az ételek mindig természetesek, nem mesterségesen előállítottak, nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot, és önmagukban fogyaszthatóak.  

superfood kása

 

Milyen élelmiszerek tartoznak a superfoodok közé? 

Főleg a zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket szokták közéjük sorolni, de vannak köztük halételek, tejtermékek is. Nagyon sok étel superfood is, és nem is kell értük messzire menni – csak körül kell nézned az éléskamrádban, és biztosan te is találsz ott párat, hiszen sok szuperélelmiszer nálunk is megterem, nap mint nap fogyasztjuk őket. 

Néhány példa nálunk is ismert superfoodokra:  

 1. Gyümölcsök: áfonya, málna, eper alma, aszalt szilva 
 2. Zöldségek: brokkoli, cékla, zöld leveles zöldségek – spenót  
 3. Hüvelyes növények: bab, lencse 
 4. Gabonafélék: köles, hajdina, rozs, tönköly 
 5. Magvak: lenmag, kendermag, mák, mandula 
 6. Gyökerek: gyömbér 
 7. Gombák 
 8. Fermentált élelmiszerek: savanyított káposzta, kefir, joghurt 
 9. Tojás 
 10. Méz 

Egzotikus szuperélelmiszerek: 

 1. Citrusfélék: grapefruit, narancs, citrom, lime 
 2. Egzotikus gyümölcsök: goji bogyó, gránátalma, kókusz 
 3. Chiamag 
 4. Algafélék: spirulina, chlorella 
 5. Tengeri halak: lazac, tonhal 
 6. Fűszerek, teák: fahéj, macapor, zöld tea, matcha tea 
 7. Csírák: gabonacsírák, magcsírák 

És még nagyon sok más étel is felkerülhetett volna ezekre a listákra, rengeteg természetes élelmiszer, főleg zöldségek és gyümölcsök tartoznak a szuperélelmiszerek közé.  

Érdemes superfoodokat fogyasztani? 

A superfood kifejezés nem tudományos megnevezés, csupán annyit jelent, hogy pozitív hatásokat tulajdonítanak neki az egészségünk szempontjából. Emiatt érdemes több szempontból megvizsgálni a superfoodok jelenségét.  

A szuperélelmiszerek egészségre gyakorolt hatásai 

Általánosságban elmondható, hogy mindegyikük pozitív hatással van az egészségünkre azoknak a tápanyagoknak köszönhetően, amelyeket tartalmaznak. A szuperélelmiszerek kiváló tápanyag-összetétellel rendelkeznek, hiszen nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Segítik az emésztést, az izmok építését, védenek a rák és más daganatos megbetegedések kialakulásával szemben, gyulladáscsökkentők, jó hatással vannak az immunrendszerre, és még sok más betegség megelőzésében is segíthetnek. Emellett más különböző pozitív hatásokkal is rendelkeznek a szuperélelmiszerek, például könnyebben felszívódnak, és jól tudja hasznosítani őket a szervezetünk. Összességében tehát ezek az élelmiszerek mind-mind kiemelkedő szerepet töltenek be egészségünk megőrzésében.  

Akkor most már csak superfoodokat együnk? 

Fontos azonban tisztázni, hogy bár mindegyik nagyon egészséges, és érdemes őket fogyasztani, nem tekinthetünk egy élelmiszerre sem csodaszerként. Az egészségünk védelmében a legfontosabb a kiegyensúlyozott étrend, amely sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz. Emellett sok szuperélelmiszernek olyan jótékony hatásokat tulajdonítanak, amelyek nem feltétlenül megalapozottak, mint például az, hogy valamelyik superfood gyógyíthatja a rákot. Ezek általában olyan kijelentések, amelyeket nem támasztották alá vizsgálatokkal, és valószínűleg csak egyszerű marketingfogások, amellyel népszerűvé akarják tenni az adott terméket.  

bogyós gyümölcs chia mag smoothie superfood

Az egész csupán egy jó marketingfogás lenne? 

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a superfood megnevezés nem tudományos meghatározás, azokat az élelmiszereket értik alatta, amelyek jótékony hatással bírnak a szervezetünkre. Éppen emiatt az Európai Unióban be is tiltották a használatát, nem szabad feltüntetni a superfood kifejezést az élelmiszerek csomagolásán. Nem emelhetünk ki az egészséges élelmiszerek közül egyet sem, superfoodnak nevezve azt, hiszen valószínűleg több hasonló ételben is ugyanazok a tápanyagok szintén megtalálhatóak. Vegyük például a fekete áfonyát: manapság nagy népszerűségnek örvend, az egyik legkedveltebb szuperélelmiszernek titulált gyümölcs, nagyon sokan vásárolják. Közben viszont elfeledkezhetünk arról, hogy a nálunk gyakrabban előforduló más bogyós gyümölcsökben, például az eperben és a málnában is szintúgy megtalálhatóak azok az antioxidánsok, amelyek az áfonyában vannak. Ezek amolyan étkezési trendek, gyakran bizonyos időre felkapottá válik valamelyik élelmiszer.  

zöldség helyi termelő superfood

Egzotikus superfoodok vagy hazai ételek? 

A trendek gyakran egzotikus ételeket emelnek ki, amelyek nálunk nem teremnek meg, és sokan, bele sem gondolva abba, hogy a hazai zöldségek-gyümölcsök is ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazzák, megvásárolják a külföldről importált egzotikus élelmiszereket. Ez környezetvédelmi szempontból nézve sem túl jó, hiszen az élelmiszerszállítás távoli országokból jelentős részben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Emellett a szállítás gyakran hetekig is eltarthat, így mire a külföldről importált ételek az asztalodra kerülnek, addigra a vitamintartalmuk is jelentős mértékben csökkenhet. Érdemesebb hazai, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni, azokat fogyasztani. Így az étrended is változatosabb lesz, hiszen minden szezonban más és más zöldségek és gyümölcsök közül válogathatsz. Ha esetleg szezonon kívül is fogyasztanád őket, akkor pedig érdemes házilag tartósítani őket, hogy egész évben élvezhesd kedvenc zöldségeid és gyümölcseid finom ízét.  

Szuper ételekből is megárt a sok… 

Mindegyik, superfoodnak nevezett élelmiszer ténylegesen nagyon egészséges, és olyan, fontos tápanyagokban gazdag étel, amelyek létfontosságúak. Ennek ellenére nem érdemes egyikből sem mértéktelenül fogyasztani, hiszen ahogy mondani szokták: „Jóból is megárt a sok”. Ez teljesen igaz a szuperélelmiszerekre is, hiszen általánosan elmondható, hogy minden ételből ártalmas lehet a túlzott bevitel. Attól, hogy egy élelmiszer egészséges, a korlátlan mennyiségű fogyasztásától ugyanúgy kialakulhat elhízás, mint a kevésbé egészséges társaitól. A mértékletesség minden étrend alapja. Ráadásul az egyoldalú táplálkozás különböző hiánybetegségek kialakulásához is vezethet. Az egészséges étrend alapját képezik a növényi eredetű táplálékok, zöldségek, gyümölcsök, a teljeskiőrlésű gabonafélék, és az állati eredetű élelmiszerek is. Fontos megtalálni az egyensúlyt, és mindegyik kategóriából a kellő mennyiséget beilleszteni az étrendedbe.   

Csodák nincsenek, kiegyensúlyozottság van 

A superfoodokról tehát összességében megállapíthatjuk, hogy rendkívül egészségesek, fontosak az egészségünk megőrzéséért. Érdemes viszont átgondolni, hogy tényleg igazak-e azok a csodálatos jótékony hatások, amelyeket tulajdonítanak nekik. Figyeljünk oda arra, hogy ne dőljünk be az olyan információknak, hogy „ha ezt és ezt a superfoodot fogyasztod, biztosan megéred akár a százéves kort is”. Ez valószínűleg teljesen alaptalan kijelentés lenne, kutatásokkal nem bizonyított, ráadásul a szervezetednek is rosszat tehetsz az egyoldalú táplálkozási szokásokkal. Ügyelj arra, hogy változatos, tápanyagokban gazdag étrendet alakíts ki, amely táplál, és egyben védi is egészségedet. Ha teheted, válassz hazai termékeket, kistermelőktől, vásárolj piacokon, mert ezzel a saját egészséged, és a környezet védelméhez is hozzájárulhatsz. Bátran kísérletezz, próbálj ki új ételeket – ha nem is „szuper” egy élelmiszer, akkor is lehet, hogy nagyon egészséges és finom. 

Ha többet szeretnél megtudni a superfoodorkól és a kiegyensúlyozott táplálkozásról, kérj konzultációt!

Post comment

Go top