tavaszi fáradtság snack evés

Végre itt a tavasz, megújul a természet, és itt az ideje, hogy megújuljon a szervezetünk is. Mégis, nagyon sokan azt érezzük ilyenkor, hogy alig bírunk reggel felkelni, és állandóan fáradtak vagyunk. Ennek teljesen természetes okai lehetnek, és valószínűleg, ha így ezeket a jeleket tapasztalod, akkor Téged is elért a tavaszi fáradtság. 

Mi a tavaszi fáradtság, és mik az okai? 

Ilyenkor, márciusban, ahogy beköszönt a tavasz, rögtön elkezdenek özönleni felénk a tippek és jótanácsok a tavaszi fáradtság ellen. Ez nem kifogás, hanem létező dolog, egyszerűen az ember szervezetének át kell állnia a téli üzemmódról, és ez a folyamat nehézkes és megterhelő lehet a testünk számára. Sokan bágyadtnak, erőtlennek érzik magukat, elvesztik a kedvüket bármilyen tevékenységtől. Többen panaszkodnak ilyenkor fejfájásra, szédülésre is, és gyakrabban tapasztalnak ingerültséget. 

tavaszi fáradtság alvás

Mindenről csak a hormonok tehetnek? 

Ebben az időszakban változások következnek be a hormonháztartásunkban. Főleg két hormon termelődése idézi elő az egyensúly felborulását. Ez a két hormon a melatonin és a szerotonin A rövid téli nappalok során a szervezet több melatonint termel, míg a tavasz beköszöntével a szerotoninszint kezd emelkedni.  

Télen alszunk, nyáron boldogok vagyunk? 

A melatonin az alvási ciklust irányítja, növekszik tőle az alvásigény. Leginkább sötétség hatására termelődik, ezért télen, amikor kevesebb napfény ér minket, fokozódik a melatonintermelődés a szervezetünkben. Viszont, ahogy hosszabbodnak a nappalok, és rövidülnek az éjszakák, csökken a melatonintermelődés is. Ettől egy picit megzavarodhat az egyensúly a bioritmusunkban. Emellett pedig a fokozott napfény hatására növekszik a szerotonin, más néven a boldogsághormon termelődése. Télen, a kevés napsütés hatására szerotoninhiány alakul ki, ami depressziót okozhat. A tavaszi fáradtság kiváltó okát viszont nemcsak a hormonok terén kereshetjük. 

Nem mindegy az sem, mit eszünk  

A hosszú, hideg hónapok alatt gyakran hajlamosak vagyunk áttérni más, kevésbé egészséges étrendre. Ez általában zsíros, kalóriadús ételeket jelent, emellett télen kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Valahol természetes, hogy elkezdünk kevesebbet mozogni a szervezet pedig raktározik. A kalóriabevitel ugyan nő, de a tápérték nem feltétlenül. Emiatt vitaminhiány alakulhat ki a szervezetben.  

tavaszi fáradtság snack evés

Ne feledkezzünk meg az időjárásról sem 

Tavasszal, ahogy emelkedik a hőmérséklet, változik a légnyomás is. Akik érzékenyebbek az időjárás változásaira, azok ilyenkor még fokozottabban érzékelhetik ennek hatásait. A leggyakoribb tünetek a fejfájás, alvászavar és ingerlékenység.  

Az időjárás a vérnyomásra is hatással lehet 

Sokan talán nem is tudnak arról, hogy a hőmérséklet befolyásolja a vérnyomást is. Ugyanígy, a vérnyomás értéke évszakonként változik. A hideg idő beköszöntével, főleg idős embereknél, gyakran előfordul, hogy hirtelen megemelkedik a vérnyomás. Ennek okát főként a D-vitamin hiányában látják a kutatók, mivel télen kevesebb napfény éri a szervezetet. A téli magas vérnyomás az oka annak, hogy az idősek körében ilyenkor magasabb a halálozások száma a különböző szív- és érrendszeri betegségek következtében. 

Mi lehet a megoldás? 

Miután leírtuk az okokat, biztosan felmerül benned is a kérdés, hogy akkor hogyan is kéne túllendülni a tavaszi fáradtságon? Hoztunk pár tippet, amelyek ilyenkor a segítségedre lehetnek, hogy ne vehessen erőt rajtad a tavaszi fáradtság. Elsősorban az étkezés szempontjából közelítjük meg a témát, hiszen a mi szívügyünk, hogy segítsünk a megfelelő étrend kialakításában. Ez az időszak pedig pont az, amikor fokozottan ügyelni kellene a helyes táplálkozásra. 

Ételek, amiket érdemes ilyenkor fogyasztani 

Az étel a mi üzemanyagunk, az, ami életben tart minket. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ételekkel tápláljuk testünket, hiszen a mondás szerint “az vagy, amit megeszel”. 

Hangulat és energiaszint szabályozása 

A tavaszi fáradtság a hangulatunkra, energiaszintünkre is hatással van, gyakori ilyenkor a nyomottság érzése, a bágyadtság és a depresszió. A leghatékonyabb, amivel segíthetsz a szervezetednek, ha a megfelelő ételeket veszed magadhoz. Elsősorban olyan élelmiszereket ajánlunk, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok. Ezek esszenciális zsírsavak, vagyis a szervezetünk magától nem képes előállítani, ezért kell őket az ételeken keresztül bevinni a szervezetünkbe. Segítenek a depressziós tünetek enyhítésében, és nagyszerű gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.  

tavaszi fáradtság omega 3

Omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket találhatunk a halak közt. Kiváló forrás lehet a pisztráng, a tonhal, a lazac, a makréla vagy a szardínia. Mellettük pedig magvakban és a belőlük készült olajban (pl. dió, lenmag, mandula vagy pekándió) is megtalálhatjuk a szervezetünk számára ideális mennyiséget. 

A joker a D-vitamin? 

A másik nagyon fontos tápanyag a tavaszi fáradtság során tapasztalt letargikus hangulat ellen a D-vitamin. Ahogy már írtuk, télen kevesebb napfény éri a szervezetet, ami a D-vitamin hiányához vezet. Ezt tavasszal már nagyon érzi a szervezet, és rendkívül fontos a pótlásáról gondoskodni. A táplálkozás során figyelj oda arra, hogy D-vitaminban gazdag ételeket fogyassz. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiség jusson a szervezetedbe, segítséget jelent, ha gombákat, tengeri halakat, tojást, tejet vagy tejtermékeket esetleg zabpelyhet fogyasztasz. 

A vérnyomás szabályozása 

Főleg az időseknél – vagy a krónikus szívbetegségben szenvedőknél – nagy probléma lehet ilyenkor a vérnyomás ingadozása is. A hideg hatására nő a vérnyomás, meleg időben pedig csökken. A téli magas vérnyomás miatt megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezen sokat lehet segíteni a megfelelő étrenddel. Elsősorban fontos, hogy alacsony nátrium-, és magas káliumtartalmú ételeket fogyassz, ezzel szabályozva a vérnyomás szintjét. A vérnyomásunkra néhány egyszerű lépéssel magunk is odafigyelhetünk. Ha kevesebb sót használunk, azzal csökken a nátriumbevitel. Ha pedig káliumban gazdag tápanyagokat választunk (mint a banán, a só vagy az édesburgonya), azzal még egy lépést tehetünk szívünk egészségének megóvásáért. 

Fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, hiszen ezzel tudod pótolni a vitaminokat. Ez természetesen nem csak tavasszal létfontosságú, de ebben az időszakban még inkább ügyelni kell a vitaminban gazdag étrendre. Érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre is, hogy ezáltal is kitisztuljon a szervezet. Naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot vigyél be a szervezetedbe, leginkább víz vagy gyümölcs- és zöldséglé formájában. 

tavaszi fáradtság mozgás

És a mozgás? 

A helyes táplálkozás mellett nem szabad megfeledkezni a megfelelő testmozgásról sem. Itt a jó idő, sétálj a napsütésben! Észre sem veszed, és az eneregiaraktáraid újra teljesen feltöltődnek majd. Igyekezz mindennap legalább egy kis testmozgást végezni, ennek azonnal többféle jótékony hatását is érzed majd. A szervezetedben a korábban már említett hormonok termelése beindul, aminek következtében egész egyszerűen jobban érzed majd magad! Amellett, hogy egészségesebbre, boldogabbra is mozoghatod magad! 

Ép testben ép a lélek is 

Ha pedig úgy érzed, hogy már mindent megtettél a tested egészségéért, hogy leküzdd a tavaszi fáradtságot, már csak egy dolog maradt hátra: ne feledkezz meg a lelked gondozásáról sem! Itt az idő, hogy foglalkozz többet magaddal, a mentális egészségeddel. Gondolkodj pozitívan, hiszen a negatív gondolatok betegségekhez vezethetnek. Tölts időt a barátaiddal, szeretteiddel, végezz olyan tevékenységeket, amelyek feltöltenek. És ami a legfontosabb: soha ne feledkezz meg arról, hogy a testednek és a lelkednek is szüksége van néha a kikapcsolódásra, arra, hogy megpihenjen a hosszú és fárasztó hétköznapok rohanása közben. Ahogy pedig a bölcsek mondják: az első lépés a legnehezebb. 

Share

Post comment

Go top